Fördjupning 4 genrer

Nu ska vi fördjupa oss i 4 olika genrer som vi har valt tillsammans. Nästa vecka kommer en mindre uppgift där du ska kunna känna igen genrerna när de spelas upp. Läs igenom fakta, listorna med de olika karaktärsdragen och lyssna åtminstone 1 minut på varje låt. Ha som mål att lära dig minst 2 karaktärsdrag för varje genre. På slutet kommer en länk till en uppgift du ska göra för att träna på detta. Sedan kommer några bonusuppgifter.

Så här ska du alltså arbeta:

  1. Lyssna på en av låtarna
  2. Försöka lista vilka karaktärsdrag du hör (t.ex baktakt, lugnt tempo, rap osv.)
  3. Gör wordwall-uppgiften längst ner

Reggae
Reggae har sitt ursprung från Jamaica och från den snabbare genren ”Ska”. Genren slog igenom på 70-talet med främst artisten Bob Marley och hans band the Wailers. Reggae är också stark kopplat till religionen Rastafari med färgerna rött, gult och grönt (Etiopiens flagga). Några vanliga karaktärsdrag: 
 
-baktakt: Ofta en gitarr som spelar mellan slagen (s.k. skanks) 
 
-Betoning på 3:e slaget 
 
-Lugna/måttliga tempon 
 
-Ofta texter som uppmanar till att ta det lugnt, eller politiska motståndssånger. 
 
Lyssningsexempel: Bob Marley & The Wailers – Buffalo Soldier (Official Music Video)

Hip-hop

Hip-hop är en kultur och musikstil som växte fram under 70-talet i New york. Det allra viktigaste i hio-hop är rap; texter som pratas i en rytm istället för att sjungas. Till detta brukar man ha en ganska enkel musikbakgrund med mycket trummor och bas. Eminem, Kanye west och Jay-Z är några av dagens mest framgångsrika rappare. Kulturen hip-hop består också av bl.a. breakdance och grafitti. Vanliga karaktärsdrag:

-Beat/Trumloopar = samma trumkomp hela tiden 

-Samplingar (man har lånat ljud från andra musikstilar och loopat) 

-Rap = ”rytmiskt prat”, och det är ofta mycket text. Man leker ofta med språket och rim (olika förortsdialekter t.ex.) Bra rappare har ofta en bra känsla för rytm och puls. 

-Hook – en återkommande textrad som fungerar som refräng 

-Enkel uppbyggnad – en raplåt byter sällan ackordföljd eller basgång 

Lyssningsexempel: Run DMC – It’s Like That

Pop

Pop är ett annat ord för populärmusik. På 60-talet började ordet användas för att göra skillnad på den nya genren pop och den äldre genren Rock n’ Roll. Den största skillnaden från början var att Pop byggde mycket mindre på blues och att refrängerna var mycket viktiga. Det första stora popbandet var the Beatles. Eftersom pop gärna ska vara modernt så kan det låta väldigt olika om man jämför pop från 60-talet med pop från t.ex. 80-talet. Två stora artister från 80-talet är bl.a. Michael Jackson och Madonna. Vanliga karaktärsdrag:

-Refränger som du gärna vill sjunga med i.

-Vers och Refräng är viktiga delar i poplåtar.

-Texter som ofta handlar om kärlek.

-Ofta enkla ackordföljder.

-Dansvänliga tempon (medryckande)

Lyssningsexempel:Beatles – She loves you

Svensk folkmusik

De flesta länder/kulturer har sin egen folkmusik. I Sverige spelas den mesta folkmusiken på fiol eller nyckelharpa, men även dragspel är vanligt. Man spelar ofta i stora orkestrar som kallas spelmanslag. Svensk folkmusik kan också just kallas för spelmansmusik. Dagens spelmansmusik har sitt ursprung från början av 1800-talet, men folkmusik som genre har funnits så länge människor har kunnat sjunga eller spela instrument. Inom folkmusiken finns också folkvisor och lockrop (kulning, se klipp nedan). Några kända karaktärsdrag:

-Tydlig och stadig puls och rytm (spelmännen stampar gärna takten tydligt).

-Fiol, nyckelharpa och dragspel är vanliga instrument.

-Polska är en vanlig typ av låt – den går i tretakt (man räknar 123 123 hela tiden) ”nu är det jul igen” är en typisk polska.

Lyssningsexempel: Polska

Kulning:

Uppgift – Wordwall

Träna på viktiga begrepp genom att klicka på länken:

https://wordwall.net/sv/resource/31785828

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.